sacro

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.




Przetarg

ŚWIADCZENIE USŁUG W ZAKRESIE PRZYGOTOWANIA I DOSTARCZANIA POSIŁKÓW DLA PACJENTÓW 115 SZPITALA W HELU

03-12-2010, 00:00

Dane kontaktowe

115 Szpital Wojskowy z Przychodnią SP ZOZ
ul. Boczna 10 10,84-150 Hel
tel. 058 6757401
fax. 058 6757402
e-mail: [email protected]
http:// http://www.115szpital.eu

Kontaktując się z firmą powiedz, że zdobyłeś o niej informacje dzięki portalowi elektryka.org!
Dziękujemy!
Szczegóły przetargu

Hel: ŚWIADCZENIE USŁUG W ZAKRESIE PRZYGOTOWANIA I DOSTARCZANIA POSIŁKÓW DLA PACJENTÓW 115 SZPITALA W HELU
Numer ogłoszenia: 395048 - 2010; data zamieszczenia: 03.12.2010
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: 115 Szpital Wojskowy z Przychodnią SP ZOZ , ul. Boczna 10, 84-150 Hel, woj. pomorskie, tel. 058 6757401, faks 058 6757402.

  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.115szpital.eu

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: ŚWIADCZENIE USŁUG W ZAKRESIE PRZYGOTOWANIA I DOSTARCZANIA POSIŁKÓW DLA PACJENTÓW 115 SZPITALA W HELU.

II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.

II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1. W zakres przedmiotu zamówienia wchodzi całodobowe wyżywienie hospitalizowanych pacjentów 115 Szpitala Wojskowego z Przychodnią SP ZOZ w Helu, poprzez świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowywania, na bazie kuchni Wykonawcy i dostarczania gotowych posiłków w wyznaczonym czasie i miejscu do siedziby Zamawiającego. 2. Świadczenie usługi żywienia dla pacjentów szpitala musi się odbywać zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2006r. nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) oraz zasadami systemu HACCP. 3. Wykonawca zobowiązany jest do codziennego przygotowywania, gotowania i dowożenia posiłków całodniowych wg norm i zasad żywienia przypisanych placówkom służby zdrowia z uwzględnieniem diet ściśle wg potrzeb Zamawiającego oraz zgodnie z jadłospisem sporządzonym przez dietetyka 115 Szpitala, przez okres 12 miesięcy. 4. Przez pojęcie całodobowego wyżywienia pacjenta należy rozumieć: całodzienne wyżywienie jednej osoby (pacjenta) uwzględniające śniadanie, obiad (dwudaniowy) i kolację (ś, o, k). 5. Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem n/w diet stosowanych w 115 szpitalu: a) dieta łatwostrawna (ś,o,k) wartość energetyczna od 2000 kcal do 2500 kcal wartość odżywcza - białko od 70 g do 80 g tłuszcze zwierzęce i roślinne od 50 g do 60 g węglowodany 250 g do 300 g wapń 600 mg - 800 mg żelazo 20 mg witamina C od 50 mg do 70 mg witamina A 5000 jm. Prognozowana średnia ilość żywionych pacjentów: od 20 do 22 osób na dobę. b) diety indywidualne cukrzycowa - (ś, II ś, o, podwieczorek, k) (skład posiłków wg zaleceń lekarskich) Prognozowana średnia ilość żywionych pacjentów: od 1 do 4 w ciągu doby wysokobiałkowa - (ś,o,k) (skład posiłków według zaleceń lekarskich) Prognozowana średnia ilość żywionych pacjentów od 1 do 2 na dobę. niskobiałkowa - (ś,o,k) (skład posiłków według zaleceń lekarskich) Prognozowana średnia ilość żywionych pacjentów: od 1 do 2 osób na dobę wątrobowa - (ś,o,k) (skład posiłków według zaleceń lekarskich) Prognozowana średnia ilość żywionych pacjentów: od 1 do 3 osób na dobę żołądkowa - (ś,o,k) (skład posiłków według zaleceń lekarskich) Prognozowana średnia ilość żywionych pacjentów: od 1 do 3 osób na dobę. zalecenia lekarskie dotyczą zmian w ilości białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin oraz wartości odżywczej. 6. Zamawiający szacuje, że łączna ilość całodobowych posiłków (diet) w trakcie trwania umowy będzie wynosiła: 8.030 diet łatwostrawnych 1.460 diet cukrzycowych 730 diet wysokobiałkowych 730 diet niskobiałkowych 1.095 diet wątrobowych 1.095 diet żołądkowa 7. Czas dostarczania: śniadanie - godz. 07.30 obiad - godz. 12.30 kolacja - godz. 17.00 8. Posiłki dodatkowe: II śniadanie i podwieczorki (w przypadku diety cukrzycowej) mogą być dostarczane w następujący sposób: drugie śniadanie - razem ze śniadaniem, podwieczorek - razem z obiadem. 9. Posiłki będą posiadały wartość kaloryczną, białkową i węglowodanową przewidywaną dla poszczególnych diet i grup konsumentów, w jadłospisie będą uwzględnione: śniadania: kawa biała, raz w tygodniu kakao, pieczywo (graham, żytnie, pszenne), dodatek tłuszczowy - masło, dodatek nabiałowy lub dodatek z białka zwierzęcego o niskiej zawartości tłuszczu. II śniadanie w przypadku diety cukrzycowej pięcioposiłkowej: np. jabłko, jogurt naturalny, kanapka z wędliną o niskiej zawartości tłuszczu, kisiel bez cukru, budyń bez cukru, kasza manna bez cukru, suchary bez cukru kefir, maślanka. obiad: zupa, drugie danie składające się ze składnika: węglowodanowy (ziemniaki, makaron, kasze), składnika białkowego, składnika warzywnego (surowego lub przetworzonego), napoju. podwieczorek w przypadku diety cukrzycowej pięcioposiłkowej: np. jabłko, jogurt naturalny, kanapka z wędliną o niskiej zawartości tłuszczu, kisiel bez cukru, budyń bez cukru, kasza manna bez cukru, suchary bez cukru kefir, maślanka. kolacja: gorący napój, pieczywo (graham, żytnie, pszenne), dodatek tłuszczowy - masło, dodatek nabiałowy lub dodatek z białka zwierzęcego o niskiej zawartości tłuszczu lub potrawa z białka roślinnego z dodatkiem węglowodanowym, lub potrawa warzywna lub mięsno-warzywna z dodatkiem węglowodanowym. W przypadku dni świątecznych (Wigilia, Wielkanoc) należy uwzględnić potrawy tradycyjne (barszcz z uszkami, karp, potrawy mączne gotowane, ciasta - jabłecznik, babka, biszkopty). 10. Możliwość zwiększenia ilości przygotowywanych posiłków dla dodatkowo żywionych pacjentów w dni świąteczne (od 1 do 5 posiłków). Powyższa sytuacja dotyczy zwiększonego stanu chorych, czyli sytuacji nieprzewidywalnych. 11. Prognozowana liczba dzienna przygotowywanych całodobowych posiłków różnych rodzajów wynosi średnio 36 i zależeć będzie od aktualnej ilości hospitalizowanych pacjentów, 12. Terminy przekazania Wykonawcy informacji dotyczących planowanej ilości żywionych: w dni robocze - w godz. 14.30 do 15.30 na dzień następny. dla dni świątecznych - w godz. 14.00 do 15.00 dnia przedświątecznego na dni świąteczne. Inne warunki realizacji usługi: 1. Przygotowywanie przez Wykonawcę posiłków na podstawie dekadowych jadłospisów sporządzanych przez dietetyka 115 Szpitala z produktów spożywczych zakupionych u dostawców specjalizujących się w sprzedaży tego typu asortymentu. Jadłospisy dekadowe sporządzone przez dietetyka w uzgodnieniu z Wykonawcą muszą być zaakceptowane przez Dyrektora 115 Szpitala. 2. Umiejscowienie gotowych potraw w dostosowanych pojemnikach do transportu żywności, które posiadają odpowiednie atesty i pozwalających utrzymać odpowiednią temperaturę posiłków. 3. Temperatura dostarczonych posiłków powinna wynosić: - dla żywności wymagającej przechowywania w warunkach chłodniczych, wymagających schładzania od 0 - 4 st.C - dla potraw poddawanych obróbce termicznej serwowanych na gorąco, temperatura powinna wynosić nie mniej 65 st. C 4. Oznakowanie pojemników jednostkowych dla każdego rodzaju diety, potrawy wraz z godziną umieszczenia potrawy w pojemniku po zakończeniu procesu technologicznego. 5. Wykonanie trzech cykli transportowych w ciągu jednej doby, środkiem transportu dostosowanym do przewozu posiłków i posiadającym dopuszczenie do przewozu posiłków. 6. Dostawę przygotowanych posiłków do Zamawiającego tj. do pomieszczenia wydawania posiłków zlokalizowanego na pierwszym piętrze głównego budynku 115 szpitala. 7. Odbiór brudnych pojemników do transportu żywności. Zmywanie talerzy zabezpiecza Zamawiający. 8. Przygotowanie i dostarczanie zamówionych posiłków przez 7 dni w tygodniu. 9. Wykonawca dobrowolnie będzie poddawał się kontroli Wojskowego Ośrodka Medycyny Prewencyjnej w Gdyni, sanepidu lub innych upoważnionych organów oraz przedstawi Zamawiającemu kopię protokołu z tej kontroli z kontroli. 10. Sprawy sporne z zakresu jakości przyrządzanych i dostarczanych potraw rozpatrywać będzie Wojskowy Ośrodek Medycyny Prewencyjnej w Gdyni. 11. Żaden posiłek przygotowany i dostarczony w ciągu doby nie może powtórzyć się w ciągu tej samej dekady. 12. Przechowywanie z każdego dnia próbek żywnościowych z poszczególnych diet zgodnie z obowiązującymi przepisami. 13. Odbiór, wywóz z terenu szpitala i utylizacja poza terenem szpitalnym resztek pokonsumpcyjnych. 14. Warunki przechowywania posiłków, transport oraz sposób przygotowania pożywienia muszą spełniać wszelkie wymogi sanitarno-epidemiologiczne..

II.1.4) Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie.

II.1.5) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00-6, 55.52.00.00-1.

II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.


II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 12.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium: nie dotyczy

III.2) ZALICZKI

  • Czy przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia: nie

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • W ramach tego warunku wykonawca zobowiązany jest do: wykazania się w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie, iż wykonał minimum dwa zamówienie w zakresie kompleksowego żywienia pacjentów w placówkach służby zdrowia, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych o wartości nie mniejszej niż 300.000,00 zł. każde oraz załączy dokumenty potwierdzające, że usługi zostały wykonane należycie.

  • III.3.3) Potencjał techniczny

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • W ramach tego warunku: Wykonawca musi posiadać niezbędne do wykonania zamówienia narzędzia tj: lokal kuchenny wyposażony w niezbędne urządzenia zapewniające przygotowanie posiłków; środek transportu przystosowany do przewozu posiłków; zastępczy środek transportu używany w przypadku awarii podstawowego środka transportu.

  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

    Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • W ramach tego warunku: Wykonawca musi dysponować niezbędnym do wykonania usługi potencjałem kadrowym tj. personelem posiadającym kwalifikacje niezbędne do wykonania zamówienia w tym w szczególności kucharzem

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

  • III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, należy przedłożyć:

    • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, dostaw lub usług w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że te dostawy lub usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie
    • oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień
  • III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

    • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia
    • aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy
    • wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
  • III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych

    Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:

    III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:

    • nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert

III.5) INFORMACJA O DOKUMENTACH POTWIERDZAJĄCYCH, ŻE OFEROWANE DOSTAWY , USŁUGI LUB ROBOTY BUDOWLANE ODPOWIADAJĄ OKREŚLONYM WYMAGANIOM

W zakresie potwierdzenia, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane odpowiadają określonym wymaganiom należy przedłożyć:

  • inne dokumenty

    a. Aktualną decyzję o zatwierdzeniu przez właściwego miejscowo (pod względem lokalizacji zakładu przygotowującego posiłki) Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego potwierdzającą, że obiekt spełnia wymagania konieczne do zapewnienia higieny w procesie produkcji i w obrocie środkami spożywczymi oraz do zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej tych artykułów w zakresie produkcji żywności, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością lub obrotem nimi. Decyzja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego ma zawierać zezwolenie na prowadzenie żywienia zbiorowego i realizację usługi w systemie cateringowym. b. Aktualną decyzję właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego właściwego ze względu na siedzibę Wykonawcy zatwierdzająca środek transportu służący do wykonywania zamówienia jako spełniający odpowiednie wymagania sanitarne do celów przewozu środków spożywczych (posiłków). c. CERTYFIKAT posiadania wdrożonego systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych HACCP.

III.6) INNE DOKUMENTY

Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)

Wypełniony i podpisany Formularz oferty (zał. nr 1 do SIWZ), Wypełniony i podpisany Formularz cenowy (zał. nr 2 do SIWZ) Pełnomocnictwo do podpisania oferty, o ile nie wynika to z ustawy lub innych dokumentów załączonych do oferty, c. Oświadczenie o dysponowaniu odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia (według wzoru - załącznik nr 6 do SIWZ)

III.7) Czy ogranicza się możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50 % pracowników stanowią osoby niepełnosprawne: nie

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.2.2) Czy przeprowadzona będzie aukcja elektroniczna: nie.

IV.3) ZMIANA UMOWY

Czy przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: tak

Dopuszczalne zmiany postanowień umowy oraz określenie warunków zmian

Zamawiający dopuszcza zmianę postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, w sytuacji zmiany ogólno obowiązujących przepisów prawa, w tym prawa podatkowego

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.115szpital.eu
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: 115 SZPITAL WOJSKOWY Z PRZYCHODNIĄ SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ 84-150 HEL ul. Boczna 10.

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 13.12.2010 godzina 08:00, miejsce: Sekretariat 115 Szpitala Wojskowego z Przychodnią SP ZOZ, 84-150 Hel, ul. Boczna 10- budynek administracyjny, drugie piętro, pokój nr 206.

IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie