20-09-2010, 00:00
Już po raz szósty wręczona zostanie nagroda imienia Bernharda Remmersa, przyznawana za wybitne osiągnięcia w dziedzinie renowacji zabytków z okazji targów Denkmal 2010 w Lipsku. Zapraszamy Państwa serdecznie do udziału!
Tegoroczną nagrodę przyznano dyplomowanemu konserwatorowi Sebastianowi Endemannowi za renowację Spichrza Cesarskiego B w Hamburgu (na zdjęciu obok).
Ponadto nagroda specjalna za Innowacje w konserwacji zabytków, ufundowana przez Niemiecką Fundację Ochrony Zabytków, zostanie wręczona dyplomowanemu konserwatorowi Erichowi Pummerowi za jego badania technologii i praktyczne realizacje konsolidacji strukturalnej rzeźb kamiennych metodą próżniową (VAC).
Prace wykonane na nagrodzonych obiektach stanowią zgodnie z ideą nagrody Bernharda Remmersa przykłady wyjątkowego mistrzostwa w dziedzinie konserwacji i szacunku dla oryginału poprzez połączenie tradycyjnych technik rzemieślniczych z najnowszą technologią, z uwzględnieniem aspektów konserwatorskich.
Zapraszamy do wspólnego wyjazdu do Lipska, na uroczystość wręczenia nagród. Będzie to również świetna okazja do zwiedzenia targów i miasta.
Planowany przebieg uroczystości wręczenie nagrody Bernharda Remmersa:
11.00 | Powitanie: | Gerd-Dieter Sieverding Remmers AG |
11.10 | Uroczysty wykład: | prof. dr Hans Leisen |
11.40 |
prof. dr E.h. Gottfried Kiesow Zarząd Niemieckiej Fundacji Ochrony Zabytków i Bernhard-Remmers-Akademie |
Renowacja wątków ceglanych zgodna z zasadami konserwacji zabytków na przykładzie Spichrza Cesarskiego B w Hamburgu |
dr Georg Hilbert Dział Ochrony Zabytków Remmers AG |
Innowacja w konserwacji zabytków – konsolidacja strukturalna metodą próżniową (VAC) zabytkowych rzeźb kamiennych |
|
12.30 |
prof. Peter Tamm Fundacja Petera Tamma |
Eksploatacja budynków zabytkowych na przykładzie Międzynarodowego Muzeum Morskiego w Spichrzu Cesarskim B, Hamburg |
12.40 |
Walter Bourichter Izba Rzemieślnicza Münster a.D. i Bernhard-Remmers-Akademie |
Wręczenie nagród Laureatom |
12.55 | Podziękowania Laureatów | |
13.10 | Zakończenie |
Andreas Paul Bernhard-Remmers-Akademie |
Poczęstunek |
Artykuł został dodany przez firmę
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze