30-03-2017, 00:00
Kremacja ciała jest coraz popularniejsza w Polsce, choć wciąż najbardziej tradycyjną formą pochówku jest pogrzeb ziemny. Spopielenie zwłok wiąże się z mniejszymi kosztami oraz formalnościami związanymi z ostatnim pożegnaniem w porównaniu z pogrzebem z klasycznym pogrzebem.
Tradycyjny pogrzeb to pochowanie ciała zmarłego w trumnie i zagrzebanie jej w ziemi. Pochówek poprzedza msza w parafii najbliższej miejscu zamieszkania nieboszczyka. W organizacji ceremonii pomaga zakład pogrzebowy, który zajmuje się między innymi: transportem zwłok do kostnicy a potem na cmentarz, przygotowaniem nieboszczyka do pogrzebu oraz pomocą rodzinie w kompletowaniu dokumentów i załatwianiu formalności cmentarnych. Po zakończeniu ceremonii na grobie zmarłego składa się wieńce i bukiety, najczęściej z lilii, chryzantem, gerber i goździków.
Kremacja to forma pogrzebu, która polega na spaleniu ciała zmarłego w specjalnym piecu kremacyjnym. Prochy nieboszczyka umieszcza się w urnach zrobionych z ceramiki, drewna lub metalu. Popielnice umieszcza się się w kolumbarium, czyli zbiorowym grobowcu, gdzie przechowuje się je w wydzielonych kwaterach, w ścianie bądź niszach. Według Kodeksu Prawa Kanonicznego Kościół zaleca tradycyjny pochówek zmarłych w ziemi. Nie jest on jednak przeciwny kremowaniu ciał, ale tylko pod warunkiem, że sposób pogrzebu nie został wybrany z powodu przeciwstawiania się chrześcijaństwu.
Całkowity koszt tradycyjnego pogrzebu wynosi około 4 tysiące złotych. W cenę wlicza się między innymi: wynajem kostnicy, trumnę, przygotowanie zmarłego do pogrzebu, wieńce, transport zwłok, opłaty kościelne, wykup miejsca na cmentarzu oraz płytę nagrobną. Koszt kremacji to około 2500 złotych, wlicza się w niego: odbiór i przewóz zwłok, przygotowanie ciała do kremacji, specjalna trumna kremacyjna, spopielenie zwłok w krematorium, a także pomoc domu pogrzebowego w załatwieniu formalności cmentarnych.
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze